skip to Main Content

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016 (1)

Logo Nationale Hennessy GastvrijheidsprijsEr zijn relatief veel kokswedstrijden in Nederland, maar met wedstrijden voor de bediening is het vrij dun gezaaid. Om het mooie vak van gastvrouw en gastheer in de schijnwerkpers te zetten organiseert de Stichting Gastronomische 7 (G7) samen met Hennessy Cognac jaarlijks de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP).

De NHGP is een prijs voor jong talent van 18 tot en met 21 jaar werkzaam als gastheer/gastvrouw in de top van de Nederlandse gastronomie. In de G7 zijn de belangrijkste culinaire samenwerkingsverbanden van Nederland verenigd. De volgende verenigingen hebben elk één kandidaat voor deze wedstrijd afgevaardigd: Alliance Gastronomique, Châteaux et Résidences Gastronomiques, Fine Eastern Restaurants, Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Relais Restaurants.

De deelnemers van 2016 zijn:
* Thomy Kleijngeld namens Alliance Gastronomique, werkzaam bij restaurant Wollerich
* Joost van Tegelen namens Jeunes Restaurateurs, werkzaam bij  restaurant One
* Anna Hempen namens Châteaux et Résidences Gastronomiques, werkzaam bij Châteauhotel en -restaurant De Havixhorst
* Natasja Chen namens Fine Eastern Restaurants, werkzaam bij restaurant Fong Sheng
* Ellis Pronk namens Relais Restaurants, werkzaam bij Restaurant – Hotel De Watergeus
* Tristan van Doorn namens Les Patrons Cuisiniers, werkzaam bij Restaurant Kasteel Heemstede.

De kandidaten worden getoetst op meerdere disciplines:
1. Praktijk: de kandidaat vervult de rol van hoofdgastheer in het restaurant waar hij werkzaam is en verzorgt voor een vierkoppige jury een vijfgangenmaaltijd inclusief aperitief, wijnarrangement en koffie. In één onderdeel van de maaltijd moet de kandidaat naar eigen inzicht Hennessy cognac verwerken.

De jury wordt gevormd door SVH Meesterkok en voorzitter van Les Patrons Cuisiniers Cees Helder en gastheer en voorzitter van de G7 Lex Gasseling. Dit vaste duo wordt wisselend aangevuld met twee personen die hun sporen hebben verdiend als gastheer of gastvrouw of die op een andere manier werkzaam zijn in of voor de gastronomie.

NHGP2016

Thomy Kleijngeld, kandidaat 2016 voor Alliance Gastronomique

2. Theorie: de kandidaat beantwoordt theorievragen over onder meer cognac, gastheerschap, productkennis en wijnen. Op diezelfde dag krijgen de kandidaten ook een workshop cocktails maken met Hennessy cognac. Locatie: Inter Continental Amstel Hotel, Amsterdam.
1 en 2 vinden plaats in februari en maart 2016.

3. Tijdens de feestelijke uitreiking op 11 april 2016 op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort bereidt de kandidaat op het podium een cocktail en wordt hij kort geïnterviewd. Daarvóór heeft een 1-op-1 interview met drie juryleden plaatsgevonden. Op deze dag wordt de kandidaat bijgestaan door een leermeester.

Voor de prijsuitreiking komt ere-jurylid Maurice Hennessy lui-même naar Nederland. Hij wordt die dag voor de verdere beoordeling terzijde gestaan door de voorzitters van de gastronomische samenwerkingsverbanden, Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland) en Willem Kool (Stan Huygens Journaal Telegraaf).
De winnaar mag samen met zijn leermeester een studiebezoek brengen aan Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.

NHGP 2012

Winnaar 2012 Bram van Grinsven met leermeester René Tabbers en Maurice Hennessy

In februari en maart 2016 volg ik de juryleden en de kandidaten op weg naar de uitreiking op 11 april en doe ik verslag via social media en posts op dit gastroblog.
Volg de wedstrijd en de voorbereidingen ook op het Facebook– en Twitteraccount van de NHGP.

Lees ook de volgende delen van deze serie:
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Thomy Kleijngeld.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Joost van Tegelen.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Anna Hempen.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Natasja Chen.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Ellis Pronk.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Tristan van Doorn.

Lees hier mijn (foto)verslag van de wedstrijd in 2012. Toen moesten de kandidaten nog tafelbereidingen op het podium verrichten, nu doen ze dat tijdens de praktijkproef in het restaurant waar ze werkzaam zijn. Ze maken nog wel een cocktail met Hennessy cognac op het podium.

Back To Top