Proeverij Limburgse wijnen op Wine Professional 2013
Tijdens de Wine Professional 2013 nam ik deel aan een proeverij van Limburgse wijnen. Een mooi moment om weer eens wat breder naar Limburgse wijnen te kijken. Gefragmenteerd deed ik dat de afgelopen 15 jaar al. Zo ben ik vanaf de jaren 90 fan van de Apostelhoeve en meer recent konden bijvoorbeeld de riesling en de mousserende Eyra (ook riesling) van wijnmaker Peter Pelzer van Domein Aldenborgh mij erg bekoren.
Tijdens de door Jan van Lissum geleide proeverij proefden we de volgende witte wijnen:
• Wijngaardsberg pinot gris 2011
• Aldeneijck pinot gris barrique 2011
• Apostelhoeve pinot gris barrique 2011
• Wijndomein Hoenshof chardonnay 2010
• Apostelhoeve riesling 2011
• Aldeneijck pinot blanc 2011
De kwaliteit van deze wijnen is goed. De pinot gris geven interessantere wijnen dan je van deze soort in Nederland zou verwachten. Ze zijn over het algemeen zuiver van smaak met een goede zuurbalans en het gebruik van hout geeft de wijnen meer body. Interessant om de verschillen te proeven tussen bijvoorbeeld de mergelhoudende grond van de Wijngaardsberg en de zavelhoudende grond met Maaskiezel waardoor de Aldeneijck beïnvloed is. Als je het weet proef je die verschillen ook, wat erg leerzaam is.
Bij de Apostelhoeve pinot gris barrique had patron-cuisinier Peter Gast van Schultenhues een gerechtje gemaakt van rauwe geplette langoustine, melkvel (!) crème van sherry en krokant van varkenshuid.
Mooie ronde smaakjes bij elkaar en toch fris door de dressing. Een heel fijn gerechtje. Jacqueline van Liere van Schultenhues lichtte persoonlijk haar keuze voor deze wijn in combinatie met het gerechtje toe. Bij de eerste slok leek het alsof de wijn er te zoet bij was, maar daarna plooide de wijn zich mooi rond de enigszins filmende smaken van het melkvel, de sherrycrème en de olie. Een mooie wijn-spijscombinatie!
Dan proefden we – bij wat heerlijke Livar charcuterie waaronder prosciutto en coppa – nog twee rode wijnen:
• Wijndomein St. Martinus Drielanden 2010
• Chateau Gilbert Sang de Stokhem le Coeur 2009
De Chateau Gilbert is gemaakt van piot noir. Tien maanden gerijpt op Franse eiken barriques voor 50% en daarna nog 18 maanden flesrijping. Het is een heerlijke wijn met lekker rood fruit, goede zuren en voldoende complexiteit. Deze wijn van Gijs van Esschoten – ambassadeur voor Limburgse wijnen en ook aanwezig bij de proeverij – werd door de Confrérie de Chevaliers du Vin Limbourgeois gehonoreerd met het hoogste aantal punten van de gekeurde pinot noir wijnen. Van Esschoten zeltelt op kasteel Wijnandsrade, dat is omgedoopt tot Chateau Gilbert.
Maar ook de St. Martinus sprak me aan. Het is een cuvée van voornamelijk Pinotin (de milieuvriendelijke Zwitserse variant van de pinot noir) en Cabernet Cortis (de Duitse milieuvriendelijke variant op de cabernet sauvignon) en voor 50% gelagerd op Frans eiken. De drie verschillende druivenrassen zijn na vinificatie gemengd. Wat een heerlijke wijn, vol van smaak, met veel souplesse en wat lichte houttonen. Ik ben zeer onder de indruk van die paar slokken die ik proefde en hoop van deze wijn – liefst op het domein zelf – meer te kunnen proeven! Overigens was wijnmaker, oenoloog en wijnbouwadviseur Stan Beurkens himself aanwezig om een korte toelichting op zijn wijn te geven.
De kwaliteit van de Limburgse wijnen is de laatste jaren fors gestegen, zover is duidelijk. En die kwaliteit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Jammer is wel dat het prijsniveau relatief hoog is. Dat is vanzelfsprekend, want wijnbouw in Nederland is relatief duur, maar hierdoor zullen de meeste Limburgse wijnen het grote publiek niet bereiken en dat is jammer.
Enniewee, Limburg was al een van mijn favoriete gastronomische- en schrijfbestemmingen, maar ook voor 2013 is er weer veel te ontdekken, in ieder geval staan St. Martinus en Chateau Gilbert op mijn lijstje!