skip to Main Content

Eten met uitzicht bij restaurant Bataviahaven

Het IJsselmeer, dat is groot. Lelystad, dat klinkt al wat meer dichtbij. Restaurant Bataviahaven ligt in Lelystad aan het IJsselmeer en om precies te zijn, aan het Markermeer. In een bijzonder en modern gebouw dat is opgebouwd uit zeven houten spanten. De vorm moet associaties oproepen met de opbouw van een VOC schip.


Binnen is het sfeervol ingericht en vrijwel overal is er uitzicht over het Markermeer en de Bataviahaven, maar als ik er kom is het nog heerlijk warm en lonkt het terras met dat mooie uitzicht.

Het prijsniveau is aangenaam: een Menu Bataviahaven van drie gangen voor 35 euro met per gang keuze uit twee gerechten. Een vier gangen verrassingsmenu kost 42,50 euro. De wijnkaart is niet te groot met prijzen tussen de 20 en 50 euro, met uitschieters naar 75 -90. Overzichtelijk gesorteerd op rood, wit, rosé en land, met symbolen voor smaaktypen als licht, medium en vol. En fijn dat er 14 wijnen per glas zijn!

We beginnen met een lekker glas Crémant de Loire Turqoise van Domaine des Baumard. Frisse zuren en heel aangenaam als aperitiefwijn.
Daarbij twee amuses: een smeuig hapje van van tomaat, kaas en basilicumolie en een bisque van strandkrabbetjes met gerookte forel. Beide lekkere smaakvolle amuses, waarbij vooral de bisque goed op smaak was en gevuld met lekkere stukjes forel.

Het eerste gerecht brengt gerookte zalm en gamba op een crumble van tomaat met gelei van citroen en sojadressing. De zalm – van zalmrokerij Smoking – van zeer goede kwaliteit en mooi gerookt, de gelei en soja zijn een goede aanvulling. De crumble van tomaat is iets te zoet, maar valt vooral op door de grote hoeveelheid. Niet nodig!
De Chardonnay uit de Bourgogne combineert goed met de zalm en de zuurgraad van de andere ingrediënten.

We gaan door met Steak Tartare op ‘nieuwe wijze’. Hier geserveerd met een op 65 graden gegaarde eidooier, quinoa en panko. De tartaar is niet met de hand gesneden, maar gedraaid, dus wat fijner. Hij is lekker op smaak en het vlees is van goede kwaliteit. De panko is – net als de crumble van het het gerecht hiervoor – veel te overvloedig aanwezig. Los daarvan zou ik de panko hebben vervangen door een (brood)krokantje, om een beter contrast te hebben tusen de smeuigheid van het vlees en het krokantje.
Hierbij schenkt patronne Anjo Schimmel een biologische Pinot Noir Terrassen 2010 van Laimer uit het Oostenrijkse Kamptal. Houtgelagerd, iets gekoeld, een aangename wijn met voldoende body die goed bij het vlees past.

Dan volgt het hoofdgerecht: op de huid gebakken kabeljauw met grove puree van linzen, puree van aardpeer, agar van zeewier (het lichtblauwe op de bordrand), groene asperge en jus van Madeira.
De kabeljauw had iets eerder van het vuur gemogen, maar verder is dit een heerlijk gerecht. De saus is lekker op smaak en de puree van linzen een goed uitgevoerde trouvaille. Er is nog wel een kanttekening te maken bij het gebruik van Noordzeekabeljauw, want die is op dit moment overbevist.
De Chablis van Pascal Bouchard is licht, elegant en mineralig. Misschien iets te licht voor bij het gerecht, maar op het terras bij deze zomerse temperatuur is hij heel aangenaam.

Als prédessert volgt een geslaagde combinatie van basilicumijs en mango, lekker zomers en fris.

Gevolgd door een ‘eigenwijs’ dessert van Sangria met gelei van gin, sinaasappel en framboos. Een heel leuk en lekker gerecht en passend bij het zomerseizoen. Maar dan alweer die crumble! De per mei 2012 aangetreden chef Karsten Rodenburg is blijkbaar gek op crumble, maar vergeet daarbij dat één keer crumble in een menu wel voldoende is.
In ieder geval is de licht mousserende Moscato d’Asti een fijne begeleider van dit Sangriadessert.

Al met al eet je hier goed, er wordt gewerkt met kwalitatief goede ingrediënten en de smaken op het bord kloppen. Als chef Rodenburg zich inhoudt met de crumbles en zijn gerechten hier en daar wat meer basic houdt, kan hij alleen nog maar groeien.
Eigenaresse Anjo Schimmel opereert attent en gastvrij en beheert een fijne wijnkaart.

De locatie aan het water met het mooie uitzicht is van grote meerwaarde. Maar ook bij regen en wind is dit een plek waar je in een fijne sfeer heerlijk zit om achter het raam de regen te zien neerkomen.
In de zomer kun je hier vanaf 12 uur terecht voor de lunch (er is een kleine lunchkaart) of voor een glas wijn met een hapje.

 

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Astrid,

    Wat een heerlijk restaurantverslag, zelfs zo ’s ochtends vroeg krijg ik trek van de fotografie. Vooral het zalmgerecht ziet er echt heerlijk uit.

    Zit niet ver van mijn woonplaats Zwolle verwijderd, dus wellicht maar eens een keer gaan eten 🙂

    Ps. De re-tweet komt eraan hoor 😉

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top