skip to Main Content

Topniveau bij Parkheuvel aan de Maas

Op een warme avond eind juli is het terras van restaurant Parkheuvel in Rotterdam een fijne plek  voor een mooie maaltijd op tweesterrenniveau. Met de Maas op de achtergrond, heerlijke gerechten op het bord, zalige wijnen in het glas en een zeer attente en relaxte bediening heb ik hier een topavond beleefd.
Alle gangen uit het menu smaakten super lekker. Op dit niveau mag je een uitstekende garing van vis en vlees verwachten en die krijg je dan ook. De smaakcombinaties waren goed en spannend. Om niet bij elke gang in herhaling te vervallen volsta ik dan ook met een korte beschrijving van de gerechten die allemaal zeer de moeite waard  waren.

Een extra compliment nog voor het wijnarrangement. Ik heb in tijden niet zo’n
mooi, kwalitatief en goed passend wijnarrangement gedronken. Sommelier Jaco van
Hensbergen schenkt topwijnen en hanteert een gul bijschenkbeleid, zelfs bij het aperitief van Pol Roger  Rosé Brut 2002 Champagne.
Bij deze heerlijke Champagne met mooie neus en prettige mousse kwam een aantal lekkere hapjes: kroepoek van gamba’s (in het glas), bitterbal van kikkerbil met chutney van mango en roze peper, sesamcilinder  met een vulling van piccalilly, macaron van wortel en een crème van doperwt en foccacia met mozzarella, kruiderij en tomaat (van rechts naar links op de foto).

Na een amuse van Rode biet, Hollandse nieuwe, Corenwijn en augurk starten we met het eerste voorgerecht, bestaand uit kreeft en krab. Een soort Salade Riche met  kleine gerechtjes: kreeft met een emulsie van Cantaloupemeloen en crème fraiche, Pata Negra met  popcorn, brandade van Stellendamse garnaaltjes met mango en Pata Negra en een open krokante sandwich van Noordzeekrab met radijs.

Daarbij kwam een Spaanse wijn: Martin Codax ‘Organistrum Albarinho’ Rias Baixas 2008. Wat een verwennerij deze wijn! Loepzuiver en perfect combinerend bij het gerecht.

Vervolgens kwam een tarbotgerecht  dat bijzonder  was vormgegeven door een geleilaag over de hele bordspiegel. De tarbot gebakken in een heldere bouillon van tomaat met artisjok, doperwt en tomaat. Daaroverheen gelei van gazpacho bestrooid met hazelnoot en mozzarella di bufala. Het geheel heerlijk hoog op smaak!

Een wijn uit de Bourgogne met een a-typische druif ter begeleiding: Christian Confuron ‘Pinot blanc’ Nuits-Saint-Georges 2003.

Daarna volgde gegrilde zeebaars met een taartje van Opperdoezer Ronde aardappels, zomergroenten en vinaigrette 1000 Islands.

Hierbij een verwenproeverij van twee wijnen: uit de Franse Jura kwam de Domaine Berthet-Bondet ‘Chardonnay’ Côtes du Jura 2010 en uit het Spaanse kwaliteitsgebied Priorato de Mas d’en Gil ‘Coma Blanca’ Priorato 2009. Beide topwijnen met een eigen stijl en geweldig om te kunnen proeven, vooral de Coma Blanca.

Het hoofdgerecht bracht reerug met een croustillade van brood en amandel, jus van ree met kriekenbier en garnituren van Bommeriger big, cantharel, rode biet, snijboon en bloedworst (op de foto is de jus nog niet te zien). In de smaken een mooie mix van zomer en al een beetje nazomer.

De Toren ‘Fusion V’2009  uit het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch heeft mooie ronde tonen en fijne zuren die goed bij het kriekenbier passen.

Ik ben niet zo’n dessertfan, maar omdat kaas me wat te zwaar was op deze warme zomeravond en omdat ik van frambozen hou koos ik voor het signaturedessert van Erik van Loo: Frambozen gevuld met witte chocolademousse,  daarbij een coulis van framboos, basilicum en aceto balsamico. En een heerlijk frisse milkshake van yoghurt, vanille en blanke rum.
Wat een geweldig dessert! Relatief eenvoudig van opmaak, maar wat een zalige smaken en mooie zomerse frisheid. De Oostenrijkse PMC ‘Beerenauslese Zweigelt’ Burgenland 2008 maakt het plaatje af.

Samenvattend heb ik een topavond beleefd. Heerlijke smaken, spanning in de gerechten, kwalteitsingrediënten, zeer goede wijnen en een kundige, attente en relaxte bediening. Nog steeds topkwaliteit, net als zo’n 20 jaar geleden toen ik voor het eerst kennismaakte met Erik en Anja van Loo toen ze restaurant Duurstede in Wijk bij Duurstede overnamen van Paul Fagel.
Tot besluit nog een foto uit die tijd, ik schat uit circa 1995. Die twee zijn geen spat veranderd :-)!

Back To Top