skip to Main Content

Witte wijnen favoriet bij proeverij Griekse wijnen

Importeur Grieksewijnen.com organiseerde een proeverij speciaal voor de horeca en voor wijnbloggers met de topwijnen uit het assortiment. In de nieuwe proefruimte in Maasdam stonden 12 wijnen klaar om geproefd te worden, elke wijn ingeleid door eigenaar Martin van der Heiden. Ik zal de meest opvallende wijnen beschrijven.

Martin van der Heiden schenkt in

De proeverij begon explosief met de Sparkling van Domaine Karanika uit Amyndeon in het noorden van Griekenland. Laurens Hartman (half Grieks/half Nederlands) en zijn vrouw Annette van Kampen zijn hier bezig om een mooi wijnbedrijf neer te zetten. Ik bezocht hen in april 2011 en ze zijn gepassioneerd bezig met de constante verbetering van de kwaliteit van de wijnen van hun nog jonge bedrijf.
De Sparkling bestaat voor 100% uit Xinomavro, een echt Griekse druif die vaak krachtige rode wijnen oplevert en in dit geval een heerlijke mousserende witte wijn . Het is een goed geslaagde wijn die zeker kan concurreren met Champagne. Lekker in z’n zuren en een heerlijk frisse smaak.
De explosiviteit waar ik hiervoor op doelde komt door het hoge gistingsgehalte De kurk heeft niet veel nodig om los te komen en dan spuit de wijn direct uit de fles. Ik heb de Sparkling inmiddels een keer of drie gedronken en alle keren kwam de wijn ondanks een correcte behandeling spuitend uit de fles.
Laurens kent deze kritiek en is op zoek naar beter passende kurken. Ook experimenteert hij met andere gistdoseringen. Hij verzekerde me dat de problemen inmiddels zo goed als opgelost zijn. Dat moeten we dus vanaf volgende leverancies gaan merken.

Laurens Hartman schenkt zijn Sparkling in

Een andere topper is de viognier 2009 van Gerovassiliou. Een topwijn van een tophuis! Mooie zuurbalans, mollig en een mooie toasting. Veel Rhonewijnen verbleken hierbij, dit is echt een goede wijn en daarbij ook nog heel goed gastronomisch inzetbaar ook. 93 punten Wine Spectator.

Proeven bij Gerovassiliou wordt serieus aangepakt

Dan een wijn die ik bij restaurant LN2 in Eindhoven (een aanrader overigens!) heb gedronken en die ik toen heerlijk vond: de Estate barrel 2009 van Argyros, een wijn van het eiland Santorini. Dat op dit vulkanische eiland wijnbedrijven zijn is een wonder, maar dat er zulke fraaie wijnen gemaakt worden helemaal. Gemaakt van 100% Assyrtiko, de inheemse druif voor witte wijnen. Zes maanden op Frans eikenhout gerijpt en een uitgesproken geur en smaak. Over terroir gesproken: in deze wijn proef je bijna de lava. De houtrijping is niet overdreven doorgezet. Een heerlijke wijn bij visgerechten. Geïnspireerd door deze wijn maakte ik roodbaars met groentetjes in aïoli en het was een heerlijke combinatie. De wijn bleef goed overeind bij het geweld van de aïoli.
Overigens zijn de zwarte stukjes op de roodbaars hieronder lavazout. Dat vond ik in dit geval wel toepasselijk 🙂

Argyros Estate Barrel 2009 met roodbaars

Als laatste een rode wijn: de Alpha Estate 2007. Een blend van 60% Syrah, 20% Xinomavro en 20% Merlot. 12 maanden houtrijping, ongefilterd. Donker van kleur, vol aroma, goed in z’n zuren en de vruchten nog goed te proeven. Echt een vlees- of wildwijn die baat heeft bij lucht voor het schenken. Dit vlaggeschip van Alpha Estate heeft 92 Parkerpunten.

Mijn vorige blogpost over Griekse wijnen kun je hier lezen.

Alpha Estate in de lente

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Hoi Astrid,

    Een mooi stuk weer hoor, krijg er dorst van!

    Groeten van,

    Albert van Efferen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top