skip to Main Content

Zondagse Amuselunch bij Jérôme in Valkenburg

De zondagslunch. Beneden de grote rivieren een ingeburgerd verschijnsel, daarboven veel minder. Jammer, want het is een van mijn favoriete zondagsbestedingen.
Restaurant Jérôme in Valkenburg serveert af en toe op zondag amuselunches. Chef Jeroen Trimbos (de naamgever van restaurant Jérôme) serveert dan acht kleine gangetjes. Ideaal als lunch en een heerlijke gelegenheid om een zondagmiddag door te brengen.
Dit keer had Jérôme (zelf een enthousiast twitteraar) een amuselunch speciaal voor twitteraars georganiseerd. Reden dus om af te reizen naar het mooie Zuid-Limburg.

De ontvangst begon al goed, met een mousserende Eyra riesling van Domein Aldenborgh uit het Zuid Limburgse Eys, echt een goed glas wijn! Sinds de laatste keer dat ik bij Jerôme at zijn er nieuwe terrassen aan de voor- en achterzijde aangelegd en is de voorgevel aangepakt. De buitenzijde ziet er daardoor stijlvol uit en doet meer recht aan de ambiance en het niveau van het restaurant. Het voorterras is een ideale plaats voor de ontvangst van onze twittergroep, die uit een kleine 20 personen bestond.

Ook dit keer was er een # bedacht: ‘#LimboLunch’. Onder die titel zouden we die middag twitteren en kon iedereen de tweets bijhouden en terugzien. Gewapend met smartphones ging het gezelschap aan tafel.
Het eerste gerechtje was cocotte gevuld met crème van knolselderij, gelei van gemarineerde komkommer, brunoise komkommer en granité van bleekselderij. Een heerlijk fris en licht gerechtje, dat toch vol van smaak was. Een knappe combinatie.

Het ging door met langoustine, Perle Impérial kaviaar, krokant briochebrood gevuld met mayonaise van basilicum, olijvencake en gazpacho. De langoustine van onberispelijke kwaliteit en cuisson. Het olijvencakeje en het krokante briochebrood konden me erg bekoren en door de verschillende structuren was het een aangenaam gerechtje in de mond.

Langoustine, krokant briochebrood, olijvencake en gazpacho

Dan een klassieker: Bisque d’Homard, oftewel kreeftensoep. De bouillon getrokken van de schalen en vervolgens gebonden. Fluweelzacht en lekker hoog op smaak.

Vervolgens tongschar gegaard in Champagne en gegratineerd met amandel en Parmezaan, puree van doperwten en mint en een tomatencompote. De vis had een zeer goede cuisson, maar de smaak werd wat weggedrukt door de andere ingrediënten. In de kern een goed gerechtje, maar er moet nog wat gesleuteld worden aan de balans.

Tongschar, puree van doperwt en mint, tomatencompote

Het eerste vleesgerechtje was rundertartaar, zwezerik, Béarnaisesaus en kropsla. De tartaar (uiteraard met de hand gesneden zoals het hoort) lekker zacht van smaak, de zwezerik mooi krokant gebakken en de saus smaakvol en luchtig geklopt.

Rundertartaar, krokante zwezerik, Béarnaisesaus, kropsla

Het tweede vleesgerechtje bracht longhaas, polenta, saus met zilverui en Cabernet-Sauvignonazijn, zomertruffel, wortel en schuimige saus van Parmezaanse kaas. Om je vingers bij af te likken! De longhaas vol van smaak, de polenta goed krokant gebakken, de sauzen helemaal goed.

Longhaas, polenta, zomertruffel, wortel

Ook bij deze twittable een korte presentatie van demoslager Gertjan Kiers van Fontijn vlees en vleeswaren, dit keer over de longhaas. Gertjan is geboren om kennis van vlees over te brengen, waarom we hem nog nooit in een televisieprogramma hebben gezien is mij een raadsel. Overigens zijn op Foodtube wel een aantal filmpjes met hem te zien, zoals deze.
Nagekomen bericht: inmiddels is Gertjan gevraagd om in Topchef ‘De 12 provincies’ een workshop voor de deelnemers te verzorgen, de televisieuitzending is voor 19 september 2011 gepland op RTL5.

Dan kondigt chef Jeroen een experiment aan: taartje van eendenlever, appel en crème fraîche, Aceto Balsamico en krokant suikerbrood. Waarschijnlijk door de bereidingswijze heeft de eendenlever zijn smaak grotendeels verloren en voert een vettige smaak de boventoon. Hier kan dus nog wat aan gesleuteld worden. Het geleilaagje bovenop het taartje is goed gelukt en het suikerbrood ook.

Taartje eendenlever, appel en crème fraîche, Aceto Balsamico, suikerbrood

Tot besluit van de middag een macaron met citroencrème, vanillesaus, mint, gepocheerde perzik en ijs van amandel.
Jeroen is een liefhebber van macarons en dat proef je, zijn macarons zijn heerlijk! De perzik en het amandelijs doen het goed bij dit dessertje.

Macaron, citroencrème, vanillesaus, mint, perzik, ijs van amandel

Jeroen Trimbos kookt lekker hoog op smaak en met veel gevoel voor kwaliteit en stijl. Daarnaast is hij leergierig en gaat regelmatig uit eten, waardoor hij zich steeds meer ontwikkelt.
Verder is hij ambitieus, waardoor alle ingrediënten aanwezig zijn om verder op de ladder van de topgastronomie te stijgen. Ik voorspel dat hier heel wat gaat gebeuren!

Een twitterende Jeroen

Het twitteracount van restaurant Jérôme is: @restjerome.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Fijn en smaakrijk verslag, Astrid! Leuk om rustig terug telezen zonder het twittergeweld van #limbolunch. Ik was meteen weer terug op 12 augustus toen ik aan tafel mocht bij Jerome. Top-adres! Hulde, sterren en violen 🙂

    1. Dankjewel voor je reactie Peter, het moet voor jou een feest der herkenning zijn geweest 🙂

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top