skip to Main Content

SIR Saté en roséparty in Mooi Zeist

De uitnodiging zag er al zo mooi uit: een witte orchidee met roze hartje op een roze ondergrond: de Saté en Roséparty, het jaarlijkse feest van de Selected Indonesian Restaurants (SIR).

In restaurant Mooi Zeist in Zeist presenteerden de tien SIRleden zich met elk een eigen saté en bijpassende rosé. Een gelukkige combinatie: de zuren en de frisheid van rosé combineren goed met de hartige en gekruide smaken van saté.

Laura van der Westelaken, voorzitter van de SIR vertelde me dat deze party inmiddels een goede traditie is geworden. De tien aangesloten restaurants kunnen hun gasten en relaties in een ontspannen sfeer laten kennismaken met heerlijke rosés en wat misschien wel het meest bekende hapje van de Indonesische keuken is: de saté, ook sate, sateh of satai genoemd.

Buiten waren de houtskoolgrils opgesteld waar de koks aan het roosteren waren en elders kon je bij de tafels van de restaurants de gegaarde stokjes halen, al dan niet voorzien van een saus of een garnituur. Daarbij werd door elk restaurant een bijpassende rosé geschonken.

 

Er wordt veel geroosterd in Indonesische restaurants, soms ook in de eetzaal, een leuke afleiding voor de gast en een mooi voorbeeld van een tafelbereiding. In mijn ‘ongoing’ blogpost over tafelbereidingen heb ik de saté dan ook opgenomen.

Mijn favoriet van de middag was de satai bebek (eend) met Virginie Maison Syrah Vin de Pays d’oc van Klein Java in Sneek.
Maar ook chef Esther Gerlsma van Restaurant Tandjong Priok uit het Friese Arum maakte heerlijke satai kambing (geit).

Esther Gerlsma (links) roostert de kambing

Daarbij kwam een mousserende Hungaria Rosé, meegebracht door Tandjong Priok’s wijnleverancier Miranda Beems Wijnimport. Deze sparkling wine was de enige mousserende wijn van de middag. Het kleine zoetje in de rosé combineerde goed met de smaken van de geit. Miranda had ook nog de onlangs op het Proefschrift Wijnconcours verkozen ‘Rosé van het jaar’ meegenomen, de Duitse Spätburgunder rosé Winterling. Relatief bleek van kleur, maar heel smaakvol en elegant, deze lekkere wijn uit de Pfalz.

Miranda Beems (rechts) met levens- en zakenpartner Esther van der Meer

De satai van ossenhaas van The Raffles in Den Haag en de satai gapit (spek) van Mooi Zeist konden me ook erg bekoren.

De satai gapit van mooi Zeist

De satai gapit van Mooi Zeist werd door de aanwezige gasten uitgeroepen tot de lekkerste saté, in combinatie met de Dinarells Rosat. Het leverde Marijke Kopier en Ed Brouwer van Mooi Zeist de Saté & Rosé Award 2012 op, ter beschikking gesteld door (mineraalwater)sponsor Spadel.

Er waren ook heel wat (culi)vips te spotten. Wie waren er zoal? Ted Janssen, voormalig voorzitter van Les Patrons Cuisiniers en huidig voorzitter van Euro-Toques, Lex Gasseling, voorzitter van Jeunes Restaurateurs, televisiekok en entertainer Lonny (die kort geleden nog een maand lang in Mooi Zeist kookte), televisiepersoonlijkheden Lisette Hordijk en Vivian Boelen, persvoorlichter Klaas Wilting en Emile Ratelband.

Het was een lekkere en vooral ook gezellige middag. Naast de kennismaking met de SIR restaurants, gaven Mooi Zeist eigenaren Marijke en Ed hun visitekaartje af door hun mooie restaurant ter beschikking te stellen voor deze party. De grote terrassen rondom het restaurant lenen zich prima voor een evenement als dit. En wat zit je hier heerlijk op een mooie zomerdag, uitkijkend over het omringende groen!

En de satai? Die was aan het einde van de party schoon op!

Rechts Culinoom Steven Kaper

 

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Haha, erg gezellig en voor herhaling vatbaar. Krijg alweer trek bij het lezen van je blog.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top