skip to Main Content

Authentieke Indonesische keuken bij Tandjong Priok

Arum, Friesland. Een klein dorp met een mooie kerk. In een stolpboerderij ligt Indonesisch restaurant Tandjong Priok verborgen. Esther Gerlsma zwaait hier de scepter over haar keuken, haar man Sicco als steun en toeverlaat achter de schermen.

Patron-cuisinier Esther Gerlsma

Esther is geboren op Zuid-Sumatra als dochter van Javaanse ouders en serveert authentieke Indonesische gerechten. Dat doet ze al zeven jaar zo goed dat ze een trouwe schare fans uit heel Nederland heeft opgebouwd en dat de restaurantgids GaultMillau haar kookkunsten beloond heeft met 14 punten (op een schaal van 11 tot 20). Dat is – zeker voor een Indonesisch restaurant – een mooi resultaat, want er zijn diverse restaurants die ook 14 Gault Millaupunten hebben én een Michelinster.

Esther is volledig autodidact en combineert originele Indonesische ingrediënten met eerlijke Hollandse producten. Zij importeert haar groenten en kruiden rechtstreeks van kleinschalige Indonesische producenten en leveranciers, heeft een eigen kruidenkas en koopt duurzaam vlees en vis in bij ecologische Friese boeren, vissers en jagers. Ook het geiten- en bokjesvlees voor de saté kambing wordt regionaal ingekocht. Anders dan veel Indonesische restaurants in Nederland doet Esther geen concessies aan de authentieke Indonesische keuken en dat maakt Tandjong Priok een Indonesisch restaurant en geen Indisch restaurant. Esther serveert bijvoorbeeld geen rijsttafel.

Aan de wijnen wordt speciale aandacht besteed door middel van intensieve samenwerking met Miranda Beems Wijnimport. Miranda adviseert over de wijnen die het beste bij de gerechten van Esther passen, zodat gasten een optimale wijn-spijsbeleving ervaren.
Je eet hier echt lekker in een heerlijke sfeer. Hieronder een compilatie van gerechten van een aantal bezoeken aan dit fijne restaurant:

Met boemboe gekruide en gerookte zeebaars. In het bakje garnaal met petehbonen.

 

De saté wordt op houtskool geroosterd

 

Saté van geit, wild zwijn, vis en coquille

 

Kip: Ajam kalio, kip boemboe Sumatra en (boven) Gado-gado

Twee keer rund: Kalio Daging en Rendang

Gebakken banaantjes met vanillesaus

Op verzoek maakt Esther ook sambal aan tafel. Je kunt hier kiezen uit negen verschillende soorten. Het restant sambal (en dat is veel!) neem je mee naar huis, zodat je thuis nog weken lang kunt genieten van echte versgemaakte sambal.

Tafelbereiding van sambal door chef Esther

In mijn blogpost over tafelbereidingen heb ik de sambal, het roosteren van de saté en het roken van de vis opgenomen. Lees de blogpost hier.

Back To Top