skip to Main Content

Jaco van Hensbergen (Parkheuvel) SVH Wijnmeester


Op 18 februari is Jaco van Hensbergen geïnaugureerd als SVH Wijnmeester. Jaco, sinds 2010 werkzaam als sommelier bij restaurant Parkheuvel ** in Rotterdam, is hiermee misschien wel de jongste Wijnmeester van Nederland. De titel SVH Wijnmeester is voor een sommelier de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca.
De feestelijke inauguratie vond plaats in restaurant Parkheuvel in aanwezigheid van familie, vrienden, collega’s, horeca- en wijnvrienden en pers. De versierselen die horen bij de titel werden uitgereikt door champagnemaker Christian Pol Roger, die speciaal uit Frankrijk was overgekomen en Jaco een Jéroboam met Pol Roger champagne overhandigde. Een Jéroboam bevat drie liter wijn, de inhoud van vier reguliere flessen.

Jaco heeft zijn Meesterproef in november 2012 afgelegd, hij was toen 29 jaar, inmiddels is hij 30. De commissie die hem beoordeelde bestond uit SVH Wijnmeesters Nic van Lokven (restaurant het Savarijn, Nijmegen) en Roy Pelgrim (sommelier bij restaurant Cordial, Oss) en Carsten Klint, secretaris Meestertitels bij SVH. Carsten kon niet bevestigen dat Jaco echt de jongste SVH Wijnmeester is, maar die kans is vrij groot.

Jaco vertelde me dat hij niet zozeer zenuwachtig was tijdens de Meesterproef, maar juist de dag ervóór.  Hij moest nog van alles organiseren en vroeg zich bijvoorbeeld af of de beamer voor zijn presentatie over de Jura wel zou werken. Gelukkig ging alles goed en waren de commissieleden meer dan overtuigd van het meesterlijke niveau van Jaco.

In zijn dankwoord benadrukte Jaco dat het voor jonge mensen in de wijn niet alleen belangrijk is om wijnboeken te lezen, maar ook om te reizen en wijngebieden te bezoeken. Het is essentieel om te zien hoe een wijngebied is samengesteld, hoe het in de wijngaard is en om gesprekken te voeren met wijnmakers, want dan leer je pas echt over wijn, aldus Jaco. Een speciaal woord van dank richtte hij tot SVH Wijnmeester en (wijn)docent Ton Wortelboer, die hij zijn inspirator noemde en die hem alles heeft geleerd en hem heeft meegenomen op wijnreizen.

Na het dankwoord toastten we op het Wijnmeesterschap met een mooi glas Pol Roger champagne en veel heerlijke hapjes uit de tweesterrenkeuken van Parkheuvel. Het bleef nog lang bubbelend gezellig in Rotterdam!

Voor Alle Toprestaurants schreef ik een nieuwsbericht over de inauguratie dat je hier kunt lezen.

Lees hier het verslag van mijn eetervaring bij Parkheuvel een half jaar geleden, waarin ik erg enthousiast was over het wijnbeleid en de wijnkeuze van Jaco.

De foto’s:

Commissielid Roy Pelgrim (midden) tekent het diploma. Links Carsten Klint, secretaris Meestertitels SVH.

Hebbes!!!

Champagnemaker Christian Pol Roger reikt de versierselen uit.

Vlnr: Sandra van Steijn de partner van Jaco, Ton Wortelboer, Jaco, Roy Pelgrim, Anja van Loo, Erik van Loo (eigenaren Parkheuvel), Nic van Lokven.

Christian Pol Roger, vierde generatie van de familie Pol Roger.

Met partner Sandra van Steijn, a lovely couple!

Vlnr: Nic van Lokven, Carsten Klint, Jaco, Roy Pelgrim en Erik van Loo.

Om op te eten die Wijnmeestersplak!

Back To Top