skip to Main Content

Kellerei Schreckbichl, Girlan, Südtirol, Noord-Italië

Kellerei Schreckbichl is in 1960 gestart als coöperatie met 28 wijnboeren en is inmiddels uitgegroeid tot 300 wijnboeren met gezamenlijk 300 hectare.
In Südtirol is het wijngaardbezit enorm versnipperd en de bezittingen zijn vaak maar een paar hectare groot. Op commerciële basis wijn maken is vanaf zo’n 4 hectare lonend en daarom is 70% van de wijnboeren in Südtirol aangesloten bij een coöperatieve wijnmakerij. De Kellerei van Schreckbichl onderscheidt zich door het maken van kwaliteitswijnen, overigens net als de collega’s van Kellerei Terlan in het nabijgelegen Terlan.

De wijngaarden rondom Kellerei Schreckbichl

Keldermeester Martin Lemayer leidt ons rond en vertelt dat Schreckbichl sinds 2009 beschikt over een nieuw gebouw met solarpanelen, state of the art wijntanks en een eigen energiecentrale. Die produceert onder meer warmte voor de warmwatertanks van 4000 liter die worden gebruikt om de wijntanks schoon te maken en er zijn stikstoftanks die de koeling regelen. Een kwart van het energieverbruik wordt verzorgd via de eigen warmteterugwininstallatie.

De wijn ligt opgeslagen in stalen tweekamertanks van 8 meter hoog die een inhoud van 8000 liter hebben.

Het is allemaal erg indrukwekkend en groot. Dit heeft niets meer weg van het romantische beeld van wijnmaken in een kelder zoals dat ‘vroeger’ gebeurde. Maar de tijden veranderen en het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van de wijnen en die is hier goed.

De houten vaten in de nieuwe kelders

Het assortiment bestaat uit ruim 30 wijnen en is opgebouwd uit 3 kwaliteiten: Klassische Linie (standaard), Einzellagen (Praedium) en Cornell (Spitzenlagen).
85% wordt geëxporteerd naar Duitsland en wat andere Europese landen, de VS, Canada en Rusland.

Ik proefde – in mei 2012 – tien wijnen, waarvan dit de beste zijn:
• Chardonnay Formigar Cornell 2010: Druiven geteeld op 400-450 meter hoogte, zojuist gebotteld, maximaal 20% op nieuw eikenhout gelagerd. Geelgroene kleur, mooie houttonen in de geur, goede zuren, mango, romige smaak, sehr schön! Bewaarpotentieel 6 tot 10 jaar.
• Chardonnay Cornell 2001: Ook uit de Formigar wijngaard. 40 tot 50% op nieuw eiken. Donker gele kleur, nog steeds fraîcheur en mooie zuren. Geweldig mooie smaak, wat een topwijn!
• Lagrein Sigis Mundus Cornell 2007. 50 jaar oude stokken, pergolagroei. 100% houtgelagerd, violette kleur, tonen van pruim en chocolade, nog wat veel tannine, krachtige wijn.
• Lagrein Cornell 2002. Dezelfde wijn, nu 5 jaar ouder. Bruinere kleur, de houtrijping meer uitgebalanceerd, minder tannines, fluwelig en krachtig, pietsie bezinksel. Goede en aangename wijn.
• Cornelius Merlot-Cabernet 2003: 70% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon. Druiven geteeld op 250-430 meter hoogte. Diep rode kleur, cacao in de geur, mooie tannines, geconcentreerde wijn met een lange afdronk.

Keldermeester Martin Lemayer schenkt de proefglazen in

Aanbevolen restaurant
Vlakbij Kellerei Schreckbichl kun je goed eten bij restaurant Marklhof in Girlan. Veel regiospecialiteiten op de kaart zoals Knödel en Teigfleckrl, maar ook zeer goede steak tartare die door de bediening aan tafel op smaak gebracht wordt. Marklhof behoort tot wijndomein Stiftskellerei Neustift in het Eisacktal en heeft dus veel wijnen van de Stiftskellerei op de kaart staan.

De proeverij (en de lunch bij restaurant Marklhof) werd georganiseerd door Jeanet Bruining van WijnWandeltochten.

Dit verslag is – in iets gewijzigde vorm – ook te lezen op BestWineRoutes.

Mijn andere wijnposts over Südtirol:
* Kellerei Terlan, Terlan
* Weingut Obermoser, Untermagdalena, Bolzano
* Schlossweingut Stachlburg, Partschins
* Stiftskellerei Neustift, Neustift

Restaurantposts over Südtirol:
* Restaurant Weingarten, Terlan

Back To Top