skip to Main Content

Stiftskellerei Neustift, Südtirol, Noord-Italië

Als je in Südtirol bent dan is een bezoek aan Stiftskellerei Neustift vlakbij Brixen een must!

Brixen ligt in het Eisacktal, zo’n 50 kilometer ten noorden van Bolzano/Bozen.
Als wijnliefhebber ga je voor de kwalitatief zeer goede wijnen en je krijgt er het mooie kloostercomplex waarin de Stiftskellerei is gelegen bij cadeau.

De Engelsburg

Het complex bij het in 1142 gestichte Augustiner klooster is groot en bestaat onder meer uit mooi aangelegde tuinen, een museum, een kerk met fresco’s, een kapel, een kruisgang en de ‘wonderbron’ met de zeven wereldwonderen.

De tuinen

Een winkel (met regionale specialiteiten en alle wijnen), restaurant, wijnbar en een terras maken het af. Rondom het complex ligt een deel van de wijngaarden en ook daar kun je rondwandelen. Vrijwel alles is vrij toegankelijk en je kunt er gemakkelijk een halve dag vertoeven.

Het kloostercomplex met omringende wijngaarden

Ook wij wandelden rond en dat deden we met Dr. Urban von Klebelsberg, die sinds 1987 de beheerder van het klooster en de Stifstkellerei is. Na een inleiding over de geschiedenis van het klooster vertelt hij over de wijnbouw.
Het klooster bezit 1200 hectare waarvan 25 hectare voor de wijnbouw. De wijnstokken staan hoog: op 600 tot 900 meter hoogte. Daarbij is het Eisacktal ook nog eens het meest noordelijk gelegen wijnbouwgebied van Italië.
De bodem van gletsjerstenen is heel geschikt voor witte wijn door het kalk en het kwarts. Hierdoor bevat de wijn relatief veel aroma.


De rode wijnen van de Stiftskellerei komen uit de circa 50 kilometer zuidelijker gelegen omgeving van Bolzano, waar het klooster ook diverse wijngaarden heeft, onder meer rondom restaurant Marklhof in Girlan, ook een van de bezittingen van het klooster.
Rondom het klooster zelf in het Eisacktal worden alleen witte wijnen gemaakt, voor rode wijn is het daar te koel. De jaarproductie bedraagt meer dan 500.000 flessen.

Na een uitgebreide rondleiding door het complex, de wijngaarden en de Kellerei gaan we proeven.

Dr. Urban von Klebelsberg schenkt de proefglazen in

De wijnen zijn (zoals bij veel grote kwaliteitshuizen in Südtirol) onderverdeeld in categorieën. In dit geval twee: Klassische weinen en Praepositus (dat betekent abt), met de grotere wijnen.

Ik proefde – in mei 2012 – elf wijnen, waarvan de volgende het meest in het oog sprongen:

  • Sylvaner 2011:
    Onder het label ‘Free Wine’ een wijn waaraan geen sulfiet is toegevoegd. Een experiment, want wijnen maken zonder sulfiet toe te voegen kost veel extra inspanning en het resultaat is vaak vrij ongewis. De wijnen kunnen ook maar kort bewaard worden. De druiven moeten gezond zijn, in het hele proces moet er uiterst zorgvuldig omgesprongen worden met de hygiëne er moet snelle gisting plaatsvinden en de wijn moet onder stikstof worden gehouden. Na botteling krijgt deze wijn een schroefdop, omdat gebruik van een kurk de wijn eerder blootstelt aan zuurstof en dat is in dit geval ongewenst. De Sylvaner heeft een licht gele kleur, in de geur wat appel en de smaak is elegant, licht en erg zuiver. 13% alcohol.
  • Sylvaner 2011:
    Dezelfde wijn, maar dan met sulfiet. Strogele kleur, hinten van peer, een rinsje, mooie zuren en een klein pepertje in de smaak. Deze bevalt me iets beter dan de versie zonder sulfiet.
  • Kerner 2011:
    Een relatief onbekende druif, maar wat een mooie wijnen kun je hier van maken! De Kerner is een kruising tussen Riesling en Trollinger en werd oorspronkelijk (vanaf 1929) geteeld voor de Duitse laagvlakten. Binnen de DOC van Eisacktal mocht de Kerner niet gebruikt worden, maar toch was hij rondom het klooster aangeplant en werd er door de keldermeester wat wijn van gemaakt voor eigen gebruik. Toen onze gastheer van vandaag Dr. Urban von Klebelsberg in 1987 bij de Stiftskellerei kwam werken was hij verrast door de heerlijke smaak van de Kerner. Het bleek dat de druif die oorspronkelijk was geteeld voor de Duitse laagvlakten, juist heel goed gedijde in het koudere berggebied van Noord-Italië. Na die conclusie stelde het klooster alles in het werk om de Kerner binnen de DOC te krijgen en dat lukte in 1992. Voorheen verboden, nu is het de meest aangeplante druif van de Stiftskellerei Neustift.
    En hoe smaakt ie dan? Lichtgroene kleur, vegetale geur, perzik, abrikoos, aromatisch van geur en smaak. Voegt zich goed in de mond, minimaal zoetje, heerlijke wijn. 14% alcohol.
  • Kerner Praepositus 2010:
    Druiven afkomstig van speciale wijngaarden, verder op dezelfde manier gemaakt als de gewone Kerner. Ook dit is een heerlijke wijn met mooie zuren, hinten van kruisbes en wederom aromatisch en een minimaal zoetje. De beide Kerners zijn mijn favorieten en hoogtepunten in mijn Südtirolse proeverijen.
  • Pinot Nero Praepositus riserva 2009:
    Pinot Nero op z’n Italiaans, of Blauburgunder op z’n Duits. Afkomstig van de wijngaarden bij Marklhof in Girlan, zo’n 50 kilometer zuidelijk van het klooster. 18 maanden op Franse eikenhouten vaten, waarvan 1/3 op nieuwe vaten. Roodbruine kleur, typische Blauburgundergeur. Volle smaak, zachte tannines, goede zuren, lange afdronk. Kan nog 15 jaar liggen.
  • Lagrein Praepositus riserva 2009:
    18 maanden op Franse eikenhoutenvaten. Afkomstig van topwijngaarden bij Bolzano. Mooie donkere kleur, zoals gebruikelijk bij Lagrein. Tonen van chocolade, iets gerijpte smaak, nog wel wat tannine, iets stroef, droog, wel duidelijk potentieel aanwezig, dus nog even laten liggen.
  • Rosenmuskateller/Moscato Rosa 2010:
    Dé specialiteit van Südtirol, gemaakt van de Rosenmuskatellerdruif, waarbij met name de geur van rozenblaadjes opvalt. Rode kleur, aroma van rozenblaadjes, zoete, maar niet te zoete smaak. Drinken bij desserts met vruchten. Net als bij de wijn waarbij geen sulfiet wordt toegevoegd, luistert ook hier het proces van wijnmaken nauw. Alleen gezonde druiven worden gebruikt, die na de oogst direct worden verwerkt. Deze wijn moet jong gedronken worden, want na 3 tot 4 jaar verdwijnt de typische rozengeur. De wijn is daarna nog wel drinkbaar, maar verliest de kenmerkende rozengeur.

Restauranttip
Op 100 meter afstand van het kloostercomplex kun je lekker eten in hotel-restaurant Brückenwirt. Zoals in de meeste restaurants in Südtirol staan ook hier regionale specialiteiten op de kaart en biedt de wijnkaart veel betaalbare flessen wijn uit Südtirol. Zo dronk ik hier bijvoorbeeld een heerlijke Blauburgunder riserva St. Daniel 2008 van Kellerei Schreckbichl voor de zeer schappelijke prijs van 22 euro.

De proeverij op dit wijngoed werd georganiseerd door Jeanet Bruining van WijnWandeltochten.

Dit verslag is – in iets gewijzigde vorm – ook te lezen op BestWineRoutes

Mijn andere wijnposts over Südtirol:
* Kellerei Terlan, Terlan
* Weingut Obermoser, Untermagdalena, Bolzano
* Schlossweingut Stachlburg, Partschins
* Kellerei Schreckbichl, Girlan

Restaurantposts over Südtirol:
* Restaurant Weingarten, Terlan

Back To Top