skip to Main Content

Presentatie Michelingids 2013 Nederland

Op 26 november presenteerde Michelin de Nederlandse restaurantgids 2013. Het onderdeel waar iedereen het meest naar uitkeek was natuurlijk de bekendmaking van de sterren. Een overzicht van de nieuwe één en tweesterrenrestaurants kun je hier lezen. Helaas kreeg Nederland er geen nieuw driesterrenrestaurant bij.

Ik was bij de presentatie aanwezig en hieronder kun je een fotoverslag vinden van de bekendmaking van de sterren.

Daarnaast had ik voor Alle Toprestaurants nog een interview met hoofdinspecteur Werner Loens. Bijzonder om deze Belg eens in het echt te zien, hij wil zo veel mogelijk anoniem blijven en was dus ook niet op de presentatie aanwezig. Ik interviewde hem in een potdichte kamer uren na afloop van de presentatie, toen vrijwel iedereen weg was. Tijdens het interview mochten er geen beelden gemaakt worden. Klinkt geheimzinnig hè? 🙂
Enniewee, ik vond hem aardig, toegankelijk en spraakzaam en beleefde veel plezier aan het interview.
Ik vroeg hem onder meer waarom Nederland nog steeds geen derde driesterrenrestaurant heeft. En ik sprak met hem over de gevolgen van acties als Groupon en Dining with the Stars, over moleculair koken, de Aziatische keuken en over de hoge à la carte prijzen in sterrenrestaurants. Ook vroeg ik hem naar de beoordelingscriteria van Michelin. Is het nu zo dat een Frans restaurant eerder een ster krijgt dan een Nederlands restaurant? Lees het interview hier!

Fotoverslag

Voor het eerst in 5 jaar werd de gids weer echt gepresenteerd. Koninklijke Horeca Nederland had hiertoe het initiatief genomen en Michelin wilde wel wat meer promotie voor de Nederlandse chefs en uiteraard voor de gids, dus was er een heus feestje. Veel leuker natuurlijk dan het opsturen van een persbericht. Plaats van handeling was de Hoge Hotelschool in Maastricht.

Burgemeester Onno Hoes – een geweldig spreker overigens! – zit links van Charles van de Perre, de commercieel directeur Europa van Michelin Kaarten en Gidsen, die de gids presenteerde.

Spanning in de zaal, vooral bij Hans van Wolde en Danielle de Boer van Beluga. Zouden ze nu eindelijk die derde ster pakken?

Vier restaurants kregen hun eerste ster: Blok’s in Amersfoort, Bord’Eau in Amsterdam, Kaagjesland in Reeuwijk en HanTing Cuisine in Den Haag.
Op de foto links chef-kok Richard van Ossenbrugge van Bord’Eau, in het midden Han Ji Ting en zijn echtgenote en gastvrouw Tingting Ji.

Grote blijdschap bij Moshik Roth en zijn vrouw Els toen ze hoorden dat &Samhoud places direct twee sterren kreeg.
Aan de Poel in Amstelveen en De Treeswijkhoeve in Waalre zagen tot hun verrassing dat zij van een naar twee sterren gingen.

Els en Moshik Roth met rechts Dick en Laura Middelweerd van de Treeswijkhoeve.

Ik vroeg beide aanwezige tweesterrenwinnaars naar hun reactie.
Dick Middelweerd: “Ik had het echt niet verwacht, het is onwaarschijnlijk! Je ziet op Twitter van alles langskomen en ik heb er bewust niet op gereageerd. Er zijn ruim 100 sterrenrestaurants die kans maken op een tweede ster en waarom zou ik dan die tweede ster krijgen. Het is echt super!”

Moshik Roth over zijn ‘nieuwe’ twee sterren: “Top, ik ben heel blij en opgelucht. Tuurlijk hou je er rekening mee, maar je weet niet wat er echt gaat gebeuren. &Samhoud places is het mooiste concept wat ik kan bedenken. Ik kom van een restaurant van 25 couverts en heb er nu 50 exclusief de lounge en nu opeens twee sterren. Ik vind niet dat ik die sterren gewonnen heb, ik heb ze teruggekregen. Ik wil hierbij – naar aanleiding van speculaties over dat Michelin mij geen ster zou toekennen omdat ik geen eigenaar zou zijn – duidelijk stellen dat ik voor 50% eigenaar ben van &Samhoud. Een dergelijk partnerschip komt meer voor en is duidelijk geen beletsel om een ster te krijgen.

Maik de Boer interviewt Erik van Loo van Parkheuvel voor RTL Boulevard.

Daarna sprak hij een teleurgestelde Hans van Wolde.

Ook Soenil Bahadour van De Lindehof in Nuenen was teleurgesteld. Hij heeft hard gewerkt om zijn restaurant naar een hoger niveau te brengen, maar dat heeft helaas niet geleid tot een tweede ster, zo vertelde hij me.

Back To Top