skip to Main Content

Spitskoolrecord en Tweetjam6

Een spitskoolrecord vestigen, dat was de bedoeling van Gastronomixs en Koppert Cress. En dat ook nog eens tijdens #Tweetjam6. Gastronomixs is een digitale ideeëngenerator voor voedselcomponenten; een platform waarop koks hun kennis kunnen delen. Neem een component als biet. Zoek op ‘biet’ en je krijgt 19 bereidingen van biet te zien met foto, zoals krokante bietenwafel, gerookte bietendressing en eidooier van rode biet. Allemaal aangeleverd door koks. De componenten zijn voorzien van een foto, receptuur, uitwerking en printmogelijkheid. Abonnementen zijn er vanaf nul tot 96 euro per jaar en voor de professionele kok (en serieuze hobbykok) is Gastronomixs eigenlijk onmisbaar.

Het idee was dus om te proberen 100 componenten van een eenvoudige groente als spitskool te verzamelen en te bereiden. In samenwerking met #Tweetjamorganisator Koppert Cress had Gastronomixs op maandag 3 december 2012 60 koks bereid gevonden hun spitskoolcomponenten bij Koppert Cress in Monster klaar te maken en te laten registreren. Versleverancier Rungis zorgde ervoor dat Monster groen zag van de spitskool. En andere kolen, die weer voor de #Tweetjam gebruikt konden worden.

De dag begon met sneeuw en een verkeerschaos rond Rotterdam, maar iedereen was in staat gebleken om zijn component zelf te komen maken, of mee te geven aan een andere kok. En waar iemand echt niet kon komen werd zijn component bereid door een van de 60 aanwezige koks. Door deze geweldige samenwerking stond aan het einde van de dag de teller op 103 spitskoolcomponenten, waarmee een heus spitskoolrecord werd gevestigd!
En geweldig om te zien hoe de mannen (helaas, geen vrouwelijke kok te bekennen) bezig zijn met het product, van elkaar leren, ervaringen uitwisselen en elkaar helpen.

Tussendoor werd ook nog #Tweetjam6 gehouden, waarbij de koks freestyle met door sponsoren aangeleverde ingrediënten konden koken. Lees hier meer over wat een #Tweetjam is. Het was dus een drukte van belang in de mooie Moltenikeuken van Koppert en in het nieuwe Atrium, dat speciaal voor #Tweetjam6 werd ingericht met allerlei keukenapparatuur.

Een fotoverslag:

Eric Miete van Koppert Cress en Jeroen van Oijen van Gastronomixs (rechts) trappen af. Links Michiel van der Spek van Koppert, die zorgt voor alles wat met nieuwe media te maken heeft.

De spitskoolrecord foto’s (niet alle 103 🙂 ):

Bitterbal van spitskool van Mikal Lefévre, Mikal Lefévre Food Design, Breda.

Bal van spitskool met zwarte sesam, Patrick Kelder, Crème Crue, Rijswijk.

Gastronomixs eigenaren Jeroen van Oijen en Inge Meijs overleggen met Bas van Kranen van De Leuf (midden). Bas kookte naast zijn eigen twee componenten ook nog eens vijf componenten voor afwezige koks. Daarmee had hij een gewaardeerd aandeel in het slagen van het spitskoolrecord en het leverde hem één van de drie prijzen op.

Alle componenten worden gefotografeerd. Hier Adrie van Kapel van Kasteel Coevorden met zijn krokant van spitskool.

Het team van restaurant De Molen in Kaatsheuvel met in het midden fooddesigner Marijn Roovers werkt aan hun coquillerolletje met spitskool. Daarna wordt stikstof in het kommetje gegoten en is dit het resultaat:


We blijven nog even in stikstofsferen: Tjitze van der Dam van restaurant Ron Blaauw maakte Solero shots van spitskool en yuzusap. Links zie je zijn kroepoek van spitskool.

Ralph Geerts snijdt zijn geconfijte spitskoolrolletjes met knoflook en citroen. Dit hapje was overigens heerlijk in al zijn eenvoud!


Gelei van spitskool met truffel van Edwin Schellekens, Kruiden & Jasmijn, Woudrichem.

Nestje van spitskool van Yornie van Dijk, Librije´s Zusje. Yornie won hiermee de prijs voor het creatiefste component.


Prijswinnaars Bas van Kranen (links) en Yornie van Dijk met Koksmesexpert Roderick Rijsdam, een van de sponsoren van de prijzen.

De #Tweetjamfoto’s:

Tom Boere van restaurant inTenz en Patrick Kelder van Crème Crue.

Team Cas Spijkers Academie Boxmeer.

Tjitze van der Dam, souschef bij Ron Blaauw en betrokken bij de organisatie van de #Tweetjam heeft een gerechtje met Livar buikspek gejamd.

Het gerecht van Maurits van der Vooren (restaurant Latour, Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk) en Arne Ramak kreeg de prijs voor het meest creatieve #Tweetjamgerecht.

Dan was er nog de fotowedstrijd georganiseerd door Yama Products. Wie de leukste foto maakte bij de Sumoman kreeg een diner bij sterrenrestaurant De Molen in Kaatsheuvel aangeboden. Hier doen bakker Edwin Klaasen van Desemenzo en chef Arne Ramak een gooi naar de prijs.

Paddenstoelenman Twan Schmitz, eigenaar van Vanille Express en kunstenares Monique van der Meijden van Art Bazaar gaan wel heel ver voor een etentje!

Aan het einde van dag kan iedereen tevreden terugkijken op een heel mooi spitskoolrecord, een geslaagde #Tweetjam en een geweldige samenwerking en kennisuitwisseling tussen de koks.
En natuurlijk een groot compliment aan Gastronomixs, Koppert en de medewerkers van Koppert voor de geweldige organisatie en de gastvrijheid in Monster.

Back To Top