skip to Main Content

Sébastian van Zuiden wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2018 (9)

Logo Nationale Hennessy GastvrijheidsprijsIn deze serie volg ik de deelnemers en de jury van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) voor jong bedieningstalent tijdens de verschillende fasen van de wedstrijd en de bekendmaking van de winnaar op 16 december 2018. De introductie en achtergronden van de wedstrijd kun je hier lezen.

Deze keer: het feestelijke slot van de wedstrijd en de bekendmaking van de winnaar.

De finale van de wedstrijd vindt dit jaar plaats in het Okura Hotel in Amsterdam. Een gastvrije locatie met diverse restaurants, waaronder het tweesterrenrestaurant Ciel Bleu, waar de bekendmaking van de winnaar plaatsvindt.
De kandidaten starten met gesprekken met de juryleden. Die gesprekken gaan onder meer over hun ambities en hun idee over gastvrijheid. Ook krijgen ze casussen uit de restaurantpraktijk voorgelegd, waarop ze moeten aangeven hoe ze zouden handelen.

NHGP 2018

De kandidaten zijn klaar voor ontvangst van de gasten. Foto: Corina van Manen Foodlovestories

De voorzitters van de gastronomische samenwerkingsverbanden vormen de jury: Cees Helder (Les Patrons Cuisiniers), Marc van Gulick (Alliance Gastronomique) en Rik Jansma (Jeunes Restaurateurs). Daarnaast zijn dat juryvoorzitter Willem Kool (Stan Huygens Journaal Telegraaf),  Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland) en Lex Gasseling (voorzitter NHGP en general manager bij restaurant RIJKS).

Jury NHGP 2018

Rond 15.30 uur arriveren de gasten: familie, collega’s en vrienden van de kandidaten, pers en afgevaardigden van de betrokken restaurantverenigingen die de wedstrijd samen met Hennessy Nederland organiseren. En traditiegetrouw is ere-jurylid Maurice Hennessy ook weer naar Nederland gekomen voor de prijsuitreiking. Het toont het belang aan dat hij stelt in het ondersteunen van jong talent binnen de gastvrijheidssector. De presentatie is dit jaar in handen van presentator, ondernemer en voormalig politicus Frits Huffnagel, die de middag met kennis van de gastvrijheidssector én met humor aan elkaar praat.

NHGP 2018 Frits Huffnagel Willem Kool

Frits Huffnagel interviewt juryvoorzitter Willem Kool

Lex Gasseling bespreekt de zaken die opvielen tijdens de praktijkproeven. De kandidaten moeten minimaal één keer Hennessy cognac verwerken in de maaltijd tijdens de praktijkproef. Net als vorig jaar koos de overgrote meerderheid van de kandidaten voor een cocktail met cognac, hier en daar aangevuld met een bereiding in bijvoorbeeld patisserie.

Daarna komen de kandidaten in actie. Tijdens de Hennessy-cocktailworkshop die onderdeel is van de wedstrijd leerden ze drie cocktails maken en vanmiddag krijgen ze een black box met ingrediënten waarmee ze op het toneel hun favoriete cocktail maken.

NHGP 2018 finale

NHGP 2018 finale

NHGP 2018 finale

Ondertussen krijgen de gasten onder meer cocktails geserveerd vanuit de speciale Hennessy-bars die voor de gelegenheid in het restaurant zijn geplaatst.

NHGP 2018 finale

Foto Corina van Manen Foodlovestories

En dan is het tijd voor het moment suprême: de bekendmaking van de winnaar van de wedstrijd.
Als winnaar wordt uitgeroepen Sébastian van Zuiden namens JRE en werkzaam bij Restaurant, Hotel & Spa Savarin in Rijswijk. Op 2 eindigde Sara Neyrinck namens Alliance Gastronomique en op 3 Tessa van de Wouw namens Les Patrons Cuisiniers.

NHGP 2018 winnaar Sébastian van Zuiden

Sébastian volgt hiermee Liz Barentz op die de prijs in 2017 won. Hij wint een compleet verzorgde studiereis naar Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.
Sébastian, van harte gefeliciteerd met je eerste prijs! En voor alle deelnemers: geweldig dat jullie namens jullie restaurantvereniging meededen aan deze wedstrijd, ik heb daar veel respect voor en ik blijf jullie volgen!

Bekijk hier de video van de bekendmaking (32 seconden).

NHGP 2018 winnaar Sébastian van Zuiden

V.l.n.r. Tessa van de Wouw, Sébastian van Zuiden en Sara Neyrinck

Slot van de serie
Dit is de laatste blogpost in de serie over de NHGP 2018. Ik vond het geweldig om – voor het derde jaar – in opdracht van de organisatie met de jury mee te reizen en de kandidaten van zo dichtbij te volgen.  Met deze verslagen (en die uit 2017 en 2016) heeft de wedstrijd ook een online plek gekregen waar veel teruggelezen kan worden.
Het is belangrijk dat het bedieningsvak meer in de schijnwerpers komt en dat jonge talenten aangemoedigd worden om voor dit mooie dienstbare vak te kiezen. De Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs draagt daaraan bij en verdient ruime bekendheid.

Lees hier over de introductie en achtergronden van deze wedstrijd. Vanaf daar kun je onderaan de pagina ook de praktijkproeven van de kandidaten terugvinden en de theorieproef.

Blijf de wedstrijd volgen via InstagramTwitter en Facebook!

Back To Top