skip to Main Content

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2018 (1)

Logo Nationale Hennessy GastvrijheidsprijsOm het mooie vak van gastvrouw en gastheer in de schijnwerpers te zetten, organiseert een aantal restaurantverenigingen samen met Hennessy Cognac jaarlijks de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP).
De NHGP is een prijs voor jong talent van 18 tot en met 22 jaar werkzaam als gastvrouw/gastheer in de top van de Nederlandse gastronomie. De restaurantverenigingen: Alliance Gastronomique (AG), JRE Nederland (JRE) en Les Patrons Cuisiniers (LPC).

De deelnemers van 2018:
* Stefan Emmen namens AG, werkzaam bij restaurant Zarzo* in Eindhoven.
* Tessa van de Wouw namens LPC, werkzaam bij restaurant De Lindehof** in Nuenen.
* Sebastian van Zuiden namens JRE, werkzaam bij Restaurant, Hotel & Spa Savarin in Rijswijk.
* Milan Visser namens LPC, werkzaam bij restaurant Parkheuvel** in Rotterdam.
* Sara Neyrinck namens AG, werkzaam bij restaurant De Librije*** in Zwolle.
* Tom Mulder namens JRE, werkzaam bij restaurant Onder de Linden* in Aduard.

NHGP 2018

De kandidaten worden getoetst op meerdere disciplines:

1. Praktijktoets: de kandidaat vervult de rol van hoofdgastvrouw/gastheer in het restaurant waar hij/zij werkzaam is en verzorgt voor een jury een volledig verzorgde vijfgangenmaaltijd. In minimaal één onderdeel van de maaltijd moet de kandidaat naar eigen inzicht Hennessy cognac verwerken.
Tijdens de praktijkproeven wordt de jury gevormd door SVH Meesterkok en voorzitter van LPC Cees Helder en Lex Gasseling, voorzitter van de NHGP. Dit vaste duo wordt wisselend aangevuld met een van de voorzitters van de restaurantverenigingen, personen die hun sporen hebben verdiend als gastheer of gastvrouw of zij die op een andere manier werkzaam zijn in of voor de gastronomie.

2. Theorietoets: de kandidaat beantwoordt 40 theorievragen over onder meer cognac, gastheerschap, productkennis en wijnen. Op die dag krijgen de kandidaten een masterclass Hennessy cognac en een masterclass cocktails maken met Hennessy cognac.

NHGP 2018

Masterclass

NHGP 2018

Workshop

Tijdens de feestelijke uitreiking op 16 december 2108 in het Okura Hotel in Amsterdam bereidt de kandidaat op het podium een cocktail uit de blackbox en wordt hij/zij kort geïnterviewd. Daarvóór heeft een 1-op-1 interview met meerdere juryleden plaatsgevonden.

NHGP 2018 finale

Finaledag 2018, foto Corina van Manen Foodlovestories

Voor de prijsuitreiking komt ere-jurylid Maurice Hennessy lui-même naar Nederland. Hij wordt die dag voor de verdere beoordeling terzijde gestaan door de voorzitters van de gastronomische samenwerkingsverbanden, Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland) en Willem Kool (Stan Huygens Journaal Telegraaf).
De winnaar mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.

Ook dit jaar volg ik in opdracht van de wedstrijdorganisatie de kandidaten en de juryleden en mijn verslagen kun je hier lezen.
Volg de wedstrijd en de voorbereidingen ook op het Instagram-, Facebook– en Twitteraccount van de NHGP.
Lees hier de startpost over de wedstrijd van vorig jaar (2017). Van daaruit kun je alle posts over de wedstrijd van 2017 lezen (onderaan de pagina). Ook de verslagen van 2016 staan op mijn website.

Lees hier over de praktijkproef van Stefan Emmen.
Lees hier over de praktijkproef van Tessa van de Wouw.
Lees hier over de praktijkproef van Sébastian van Zuiden.
Lees hier over de praktijkproef van Milan Visser.
Lees hier over de praktijkproef van Tom Mulder.
Lees hier over de praktijkproef van Sara Neyrinck.
Lees hier over de theorieproef en de cocktailworkshop.
Lees hier wie de finale van de NHGP 2018 heeft gewonnen.

Back To Top