skip to Main Content

Topkoks koken in Zeeland tijdens #Tweetjam5

Op het mooie ’t Hof Welgelegen in Middelburg kookten op 27 augustus  2012 15 koks van toprestaurants met groenten als basisingrediënt tijdens de vijfde Tweetjam.
In eerdere blogposts heb ik het fenomeen Tweetjam al besproken, lees ze hier en hier terug.

Dit was deze keer de line-up:
* Tjitze van der Dam van Ron Blaauw ** in Amsterdam
* Marco Krispijn van ’t Lagerhuys in Muiderberg
* Wim de Beer van Bolenius in Amsterdam
* Takis Panagakis en Emely Jansen van Mazie in Den Haag
* Leonard Elenbaas en Edgar de Wit en van Pure Passie in ‘s-Gravenzande
* Bas van Kranen van De Leuf ** in Ubachsberg
* Edwin Dingemanse van Katseveer * in Wilhelminadorp
* Paul Melis van De Gespleten Arent in Middelburg
* Jan van Liere van Inter Scaldes ** in Kruiningen
* Leon Vermaire van Oud Sluis *** in Sluis
* Norbert van Dartel van Dartel in Leiden
* Remy Rombouts, Chocolatier en werkzaam bij Streekselecties
* Stephanos Chrysanthou, TV-chef uit Cyprus

De koks moesten de groenten zelf van het land halen, een leuk en ontspannen begin van de middag.

Onder een stralende zon voerde eigenaar Ard van de Kreeke van Welgelegen hen door de moestuin en vertelde hij wat hij zoal kweekt. Alles komt van de volle grond en niet uit de kas. Ard en zijn vrouw Esther leveren groente, kruiden en eetbare bloemen aan veel restaurants, waaronder Oud Sluis *** en De Kromme Watergang **.
’t Hof Welgelegen is tevens zorgboerderij en in de leuke winkel kun je de eigen groenten en allerlei lekkere biologische producten kopen. Daarnaast kun je er je feestje vieren, een diner geven of een kookworkshop volgen.

Het thema van deze tweetjam was ‘Zeeuws trots’ en de koks konden niet alleen met de oogst van het Zeeuwse land koken, maar ook met oesters, scheermessen, kokkels, kreeft, zeebaars en mul.

Daarnaast waren er paddenstoelen, cressen, brood, thee, koffie en (Oosterse) smaakmakers van de sponsoren. In de categorie non-food waren onder meer sponsoren Koksmesexpert, Gastronomixs en Raspberry Craft aanwezig.
De opdracht was om met de aanwezige ingrediënten een gerecht samen te stellen en te koken. Naast een presentatiebord moesten daarnaast zo’n 30 bordjes voor de aanwezigen worden gemaakt. Zoals bij de Tweetjam gebruikelijk is, was alles op internet via een livestream te zien en konden kijkers reageren via Twitter.

Het was weer geweldig om de creativiteit van de koks te zien. Ze bezitten de gave om in zeer korte tijd een gerecht te bedenken en te koken dat er niet alleen lekker uitziet, maar ook nog eens heerlijk smaakt. Ik proefde (bijna) alle gerechtjes en ze waren allemaal van sterrenkwaliteit.
De koks zelf waren ook erg enthousiast over deze geslaagde middag. Ze roemden de locatie, de groentetuin, de sfeer, het vakmanschap, de organisatie door Koppert Cress en het heerlijk zonnige weer.

Een beeldverslag:

Luisteren naar de aftrap van de Tweetjam door Eric Miete van Koppert Cress. Rechts Ard van de Kreeke van ’t Hof Welgelegen.

Twan en Jeroen van Vanille Express hebben zich weer uitgeleefd op hun showtafel.

Zelf oogsten. De eetbare bloemen waren zeer in trek!

Kijk nou wat Tjitze van der Dam heeft geoogst: hele kleine bloemkolen!

Overleg na de oogst door Edgar de Wit en Takis Panagakis: hoe gaan we het aanpakken?

Tjitze van der Dam bijt het spits af. Omdat zijn teamgenoot niet kon komen staat hij er alleen voor, maar Roderick Rijsdam helpt hem. Roderick wordt geinterviewd door Eric Miete, Derek Veldmans bedient de camera. De beelden zijn live te zien via de livestream.

Het resultaat van het gerecht van Tjitze van der Dam: oester, crème van knolselderij, biet met verveine, paarse bloemkool, algenpoeder en eetbare bloemetjes.

Het gerecht van Marco Krispijn en Wim de Beer: zeebaars, kokkels, scheermes en saus van blad van Oost-Indische kers. Ik wist niet dat je met dat blad zo’n mooie kleur groen kon creëren! Het smaakte trouwens erg lekker.

We gaan door met het gerecht van Takis Panagakis en Edgar de Wit: biet gebakken in brooddeeg, puree van biet, scheermes en pompoen.

Uhhhh best lang nog zo’n biet!

De trotse makers: Bas van Kranen (links) en Remy Rombouts met het resultaat.

En wat zit erin? Heel jonge pompoen, gemarineerde zeebaars, mintthee en die lange biet, die door Remy met een frisdrankdop als mal in mooie rondjes is gesneden.

Leonard Elenbaas en de Cypriotische chef en TV-kok Stephanos Chrysanthou met hun gerecht van zeebaars, gefrituurde courgettebloem en risotto van bietensap.

Zeeuwen Edwin Dingemanse van Katseveer en Paul Melis van De Gespleten Arent aan de slag met schol en oesters.

Dit is het resultaat van de Zeeuwse equipe: schol, oester, verveine, couscous en melk van sereh.

Er lag nog ergens een kreeft die het moest ontgelden en Tjitze van der Dam was zo vriendelijk zich over hem (of haar) te ontfermen, met bovenstaand resultaat. Een geweldig mooi gerechtje in de stijl van de grote meester Ron Blaauw.

Ondertussen zijn Emely Jansen en Jan van Liere bezig met hun frambozen- en bramendessert met een broodkrokantje.

En dat ziet er zo uit!

Het laatste team aan het werk: Norbert van Dartel en Leon Vermaire.

En dit is hun creatie: rode mul, scheermes, oester gepocheerd in Champagne en vlierbloesem, cantharellenbrood, coulis van tomaat, groente en krokant aardappelkruim.
Het slotstuk van een geslaagde #Tweetjam5!

Op de site van Koppert Cress is een speciale pagina over Tweetjam5 te vinden, met alle informatie en leuke video’s.

Back To Top