skip to Main Content

Drink Pink roséproeverij en in de etiketjury

In Den Haag waren tijdens Drink Pink de nieuwste rosés te proeven. Het Belgische wijntijdschrift Vino Magazine organiseerde samen met Ghislaine Melman van Melman Communications deze uitgebreide professionele proeverij. Er waren wijnen uit Frankrijk, Spanje, Luxemburg en Californië te proeven, waarbij de nadruk lag op Spanje en de Loire.

De proeverij werd voorafgegaan door de verkiezing van het mooiste rosé etiket en ik mocht onderdeel uitmaken van de jury van wijnschrijvers en wijnbloggers die de schone taak had om het etiket te kiezen. Erg leuk en een hele eer. Mede juryleden waren vinoloog en wijndocent Ingrid Larmoyeur (Vinissima Wijnadvies), wijnschrijver Frank Schoonhoven en Ghislaine Melman.

Tijdens een lunch in restaurant AOC aan de Denneweg in De Haag (overigens een leuk restaurant, waar ik goed heb gegeten) kozen we na een briefing van hoofdredacteur Dirk Rodriguez van Vino Magazine het mooiste rosé etiket.
Dit waren de acht genomineerden:

De acht genomineerden

Na het juryberaad kwamen we tot een top drie. Van links naar rechts een vrolijk, een stijlvol en een lief etiket. De lieve Castigno werd derde en de stijlvolle Bulles de Brigue tweede.

De Top Drie

De winnaar: De Lagrima rosado 2011 van Bodega Hiriart, met zijn frisse en vrolijke etiket, geheel passend in de kleurstijl van rosé. Bodega Hiriart kreeg tijdens de proeverij de oorkonde voor de uitverkiezing van het mooiste rosé etiket uitgereikt en uiteraard was men daar zeer trots op.

De winnaar: Hiriart rosado uit Cigales, Spanje

Hiriart stond met twee wijnen op Drink Pink: met de Lagrima en de SobreLias. De Lagrima is een makkelijk drinkbare wijn met vrij veel zuren. De Sobre Lias is voller van smaak, heeft minder zuren en is gastronomisch heel goed inzetbaar.

Van de Grâce des Anges van Chateau Castigno (Saint Chinian) proefde ik de 2010 en 2011 die net de week ervoor was gebottteld. Druiven: grenache noir, cinsault en syrah. De 2011 was nog beduidend minder ontwikkeld, maar beide wijnen hebben gemeen dat ze heerlijk fris zijn met aangename zuren. De Brut Nature (cinsault en grenache) was goed ontwikkeld en een voorbeeld van een lekkere zero-dosage met een mooie mousse.
Overigens is dit domein (met Belgische eigenaren) nog op zoek naar een Nederlandse importeur.

Chateau Castigno

En dan iets heel anders: de Barefoot Wines van Gallo Winery, VS, California. Barefoot is een merk met als slogan “Get Barefoot and Have a Great Time”. Denk: ongecompliceerd, jong, meisjes, zomer, strandtent en zoet. Ik heb drie rosés uit deze lijn geproefd en het zijn allemaal zogenaamde meisjesrosés. Niet mijn smaak, maar wel interessant om ze te proeven en om de marketingkant van deze zogenaamde merkwijn te horen. Gallo mikt op  jonge mensen, vooral jonge vrouwen, die deze ongecompliceerde (half)zoete wijnen drinken in bars, strandtenten, op feestjes en bij de BBQ. Gallo claimt dat Barefoot het grootste wijnmerk in de VS is en dat hun Facebookaccount uitpuilt van de fans. Ik geloof het direct 🙂 De wijnen zijn in Nederland o.a. te koop bij Jumbo en Spar in de prijsklasse 3 tot 5 euro.

Bodegas San Martin: Flor de Unx. Een heftige kleur, 100% garnacha. Licht zoet, licht gecarboniseerd, maar goed gemaakt in een eigen stijl. Geschikt als aperitiefwijn of bij een fris rood fruitsoepje.

Bodegas San Martin

Van de vele wijnen die ik proefde dan tot slot nog Marco Real, een relatief jong bedrijf (opgericht in 1988 in Navarra) en in Nederland vertegenwoordigd door het Twentsch Wijnhuis. Ik proefde de Rosa de Argentina (malbec) een aromatische wijn met een mooie mousse. Vervolgens de Marco Real (garnacha) met een heerlijke neus (aardbei, framboos) en volle smaak. Ook de Homenaje  (garnacha en beetje cabernet sauvignon) is een aangename wijn.

Marco Real

 

Dit bericht heeft 2 reacties
    1. Dag Marja, dank voor je reactie. Het was een overzichtelijke proeverij en goed om je weer eens te verdiepen in de rosés en de druiven.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top