skip to Main Content

Dry aged beef bij De Olijfboom in Barendrecht

In Rotterdam en omgeving zijn veel restaurants te vinden. De Olijfboom in Barendrecht van Jurgen en Mieke de Boom is een restaurant waar ik graag kom. Het ligt aan het water van het Havenhoofd, een leuk stukje Barendrecht met veel horeca.
Een relatief grote zaak, modern en sfeervol ingericht, met een bar waaraan je een aperitief kunt drinken, maar waar je ook kunt eten als je dat wilt.

Mijn favoriete avond in De Olijfboom ziet er ongeveer zo uit:
Aan de bar een paar heerlijke oesters met een goed glas Prosecco. Je kunt hier uit een aantal soorten oesters kiezen en uit verschillende bereidingwijzen.

Oesters op een mooi bord

Daarna aan tafel het eerste gerecht: rauwe dun gesneden coquilles met erbovenop Ibéricoham. In dit geval de ’Jamón Ibérico de Bellota’. 36 maanden lang gerijpt en afkomstig van een varken dat alleen eikeltjes (balottas) eet. Het bord heel even in de oven gezet, waardoor de ham iets uitsmelt over de coquilles. Een topgerecht van patron-cuisinier Jurgen de Boom, met de aardse nootachtige smaken van de licht warme Ibérico die overgaan in het zilte en iets zoetige van de coquille.

Coquille onder, Ibérico bovenop

Als tussengerecht wat langoustines, ik heb ze hier in verschillende bereidingen op, bijvoorbeeld met een kletskop, kerriemayonaise en cantaloupemeloen.

En dan het heerlijke dry aged beef. Eerst maar even een uitleg over dit gerijpte vlees:
Voor het rijpingsproces wordt vlees van hoge kwaliteit gebruikt met goede dooradering.
Het vlees wordt drie weken in speciale rijpingskasten bij de leverancier  gedroogd, waarbij het gewicht verliest en een korst krijgt.
In de kasten word luchtvochtigheid, luchtcirculatie en temperatuur gecontroleerd. Het vocht in het vlees verdampt en de natuurlijke enzymen in het vlees breken het spierweefsel af. Er is sprake van langzame besterving, het vlees voelt hard en droog aan en ziet er zwart uit. Maar binnenin is het mooi rood en zacht. In het restaurant wordt het vlees verder gerijpt in de speciale rijpingskast.

Rijpingskast dry aged beef in De Olijfboom

Jurgen de Boom gebruikt de entrecote en die is heerlijk. Het heeft een diepe en volle vleessmaak. Je proeft echt vlees en dat is lang niet altijd het geval bij rundvlees.
In mooie tranches gesneden, erbij lekkere seizoensgroenten, bospadddenstoelen en Pont-Neuffrites of gewone frites. Daarbij twee sauzen: Béarnaisesaus en truffeljus. Dit is echt een gerecht om van te smullen, pure verwennerij!

Dry aged entrecote

De a la carteportie geeft zo’n 220-250 gram vlees en dat is rijkelijk veel, zeker voor de prijs van € 29,-. Als vleesliefhebber kun je hiermee dus heerlijk uit de voeten. Ik eet een menuportie en die is ook ruim geportioneerd.
Tot besluit wat kazen op een mooie houten plank met een uitgebreid garnituur, waaronder  heerlijke tomatenchutney.

Bij de gerechten worden lekkere bijpassende wijnen geschonken met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De attente bediening zorgt voor een goede uitleg over de herkomst van de wijnen, je merkt dat er veel aandacht wordt besteed aan wijnkennis. Alle (vaste) medewerkers volgen hier een wijncursus en dat zie je wel eens anders.

Al met al zetten Jurgen en Mieke de Boom hier een restaurant neer met een ongedwongen sfeer, attente en kundige bediening en lekker en goed eten en drinken.

De Olijfboom twittert onder de naam: @deolijfboom.

Dit bericht heeft 5 reacties
    1. Dankjwel Patrick, het wordt echt tijd dat je er gaat eten. Je bent vleesliefhebber en je woont om de hoek 🙂

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top